Plaukų slinkimas: 6 priežastys ir 6 būdai, kaip jį sustabdyti

Plaukų slinkimas (alopecija) gali turėti įtakos Jūsų galvos odai arba visam kūnui, jis gali būti laikinas arba nuolatinis. Tai gali būti paveldimumo, hormoninių pokyčių, sveikatos sutrikimų ar įprastos senėjimo pasekmės. Kiekvienas gali susidurti su plaukų slinkimu, tačiau tai dažniau pasitaiko vyrams.

Nuplikimas paprastai reiškia pernelyg didelį plaukų slinkimą nuo galvos odos. Paveldimas plaukų slinkimas su amžiumi yra dažniausia nuplikimo priežastis. Kai kurie žmonės nori, kad plaukų slinkimas vyktų negydomas ir nepaslėptas. Kiti gali jį pridengti šukuosenomis, makiažu, skrybėlėmis ar šalikais. O dar kiti pasirenka vieną iš galimų gydymo būdų, kad išvengtų tolesnio plaukų slinkimo arba atkurtų augimą, pavyzdžiui, plaukų slinkimą gydantį serumą.

Prieš pradėdami gydyti plaukų slinkimą, pasitarkite su savo gydytoju apie plaukų slinkimo priežastį ir gydymo galimybes.

 

Kokios plaukų slinkimo atsiradimo priežastys?

Žmonės paprastai praranda nuo 50 iki 100 plaukų per dieną. Paprastai tai nepastebima, nes tuo pačiu metu auga nauji plaukai. Plaukų slinkimas atsiranda, kai nauji plaukai nepakeičia iškritusių plaukų.

Plaukų slinkimas paprastai yra susijęs su vienu ar keliais iš 6 veiksnių.

 

1. Genetika

Dažniausia plaukų slinkimo priežastis yra paveldima būklė, atsirandanti senstant. Ši būklė vadinama androgenine alopecija, vyrišku ir moterišku nuplikimu. Paprastai tai pasireiškia palaipsniui ir nuspėjamomis formomis – besitraukianti plaukų linija ir nuplikusios dėmės vyrams, o plaukų slinkimas išilgai galvos odos vainiko moterims. Jei tavo šeimoje yra žmonių, kenčiančių nuo plaukų slinkimo, tai gali padidinti riziką patirti tokį pačią būklę.

 

2. Hormoniniai pokyčiai

Įvairios sąlygos gali sukelti nuolatinį ar laikiną plaukų slinkimą, įskaitant hormoninius pokyčius dėl nėštumo, gimdymo, menopauzės ir skydliaukės problemų.

 

3. Stresas ir emocinis nestabilumas

Intensyvus stresas, trauminiai įvykiai, ilgalaikis emocinis nestabilumas gali turėti neigiamą poveikį plaukams. Tai gali sukelti laikiną arba ilgalaikį plaukų slinkimą. Daugelis žmonių patiria bendrą plaukų slinkimą praėjus keliems mėnesiams po fizinio ar emocinio šoko. Šio tipo plaukų slinkimas yra laikinas.

 

4. Mitybos trūkumai

Netinkama mityba, nepakankamas svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip geležies, vitaminų (ypač vitamino D, vitamino B12 ir biotino), ir baltymų, suvartojimas gali paveikti plaukų augimą ir sukelti plaukų slinkimą.

 

5. Ligos ir sveikatos sutrikimai

Kai kurios ligos ir sveikatos sutrikimai, tokie kaip skydliaukės problemos, autoimuninės ligos, anemija, infekcijos ir kitos ligos, gali sukelti plaukų slinkimą kaip simptomą. Tai apima alopeciją, kuri yra susijusi su imunine sistema ir sukelia neryškų plaukų slinkimą, galvos odos infekcijas, tokias kaip grybelis, ir sutrikimą, dėl kurio atsiranda noras traukti plaukus, vadinamą trichotilomanija.

 

6. Šukuosenų formavimas ir chemikalų naudojimas

Pernelyg dažnas šukuosenų formavimas, intensyvus džiovinimas, tiesinimas, garbanojimas, dažymas arba šukuosenos, kurios traukia plaukus, pvz., prie šaknų surišamos kasytės, gali sukelti plaukų slinkimą, vadinamą tempimo alopecija. Plaukų slinkimą taip pat gali sukelti plaukų veikimas karštu aliejumi ir permanentiniais preparatais. Jei atsiranda randų, plaukų slinkimas gali būti nuolatinis.

 

Kaip sustabdyti plaukų slinkimą?

Daugumą nuplikimų sukelia genetika (vyriškas nuplikimas ir moteriškas nuplikimas). Šio tipo plaukų slinkimo išvengti nepavyks.

Žemiau pateikti 6 patarimai, kurie gali padėti sustabdyti bei išventi kai kurių tipų plaukų slinkimo.

 

1. Plaukų stiprinimas ir priežiūra

Rūpinkitės tinkama plaukų priežiūra, naudodami plaukus stiprinančius ir augimą skatinančius produktus. Tai gali apimti plaukų priežiūros priemones su biotinu ar kitais natūraliais ingredientais, taip pat produktus skirtus skalpui masažuoti ir kraujotakos skatinimui.

Milk_Shake ampulės nuo plaukų slinkimo Energizing Blend - plaukus tankinanti galvos odos priežiūros priemonė, sukurta iš atrinktų ir natūraliai gautų veikliųjų medžiagų, kurios įsigeria į plaukus ir veikia juos nuo pat šaknų.

 

2. Saikingas ir švelnus plaukų formavimas

Stenkitės išvengti pernelyg didelio plaukų veikimo karščiu ir apdirbimo, kurie gali sukelti plaukų pažeidimus ir slinkimą. Venkite dažnų karštų džiovintuvų, tiesinimo žnyplių ar garbanojimo, o plaukus suriškite švelniai (šilkine gumyte) ir neperdažykite. Taip pat naudokite priemones, skirtas plaukų apsaugai nuo karščio, jei plaukus formuoti būtina. Saugokite plaukus nuo saulės spindulių ir kitų ultravioletinių spindulių šaltinių.

 

3. Teisingas plaukų priežiūros produktų naudojimas

Pasirinkite priežiūros produktus, kurie yra švelnūs, be kenksmingų chemikalų ir sulfatų. Venkite dažnesnių šampūnų ir kondicionierių naudojimo, kad plaukai nebūtų per daug išsausinami ar apsunkinami.

Nioxin THS Nr. 3 rinkinys plaukų ir galvos odos priežiūrai valo galvos odą bei plaukus, gerina jų būklę ir padeda atsinaujinti, kad plaukai atrodytų tankesni.

 

4. Sveika mityba

Rūpinkitės subalansuota ir maistinga mityba, kuri aprūpins jūsų organizmą reikiamomis maistinėmis medžiagomis plaukų augimui. Įtraukite į savo dietą vaisius, daržoves, liesą mėsą, žuvį, riešutus, grūdus ir kitus maisto produktus, kuriuose gausu baltymų, geležies, vitaminų (ypač vitamino D, vitamino B12 ir biotino) ir mineralų.

 

5. Streso valdymas

Mokykitės valdyti stresą ir rasti būdų jį mažinti. Gali padėti meditacija, joga, fizinis aktyvumas, geras miegas, mėgstamos laisvalaikio veiklos ir atsipalaidavimo technikos. 

 

6. Gydytojo patarimas ir gydymas

Jei pastebite didelį plaukų slinkimą ar plikimo simptomus, kreipkitės į dermatologą arba kitą sveikatos priežiūros specialistą. Jie galės išsiaiškinti tikrąją priežastį ir paskirti tinkamą gydymą, tokią kaip vaistai, hormonų terapija ar kitos procedūros.