Celiulitas - kokios atsiradimo priežastys ir kaip jį sumažinti?

Celiulitas yra terminas, apibūdinantis gumulėlių ir įdubimų susidarymą odoje, dar kitaip žinomas kaip apelsino žievelės efektas. Celiulitu gali sirgti ir vyrai, ir moterys, tačiau juo dažniau serga moterys dėl skirtingo riebalų, raumenų ir jungiamojo audinio pasiskirstymo. Nuo 80 iki 90 procentų moterų tam tikru savo gyvenimo momentu gali patirti celiulitą.

 

Kokios celiulito stadijos ir kaip jas atpažinti?

Celiulito stadijų skalė įvertina būklę pagal šešis laipsnius:

1 laipsnis: atsiranda nežymios riebalų sankaupos ant šlaunų ir sėdmenų, jos matomos tik suspaudus odą tarp pirštų.

2 laipsnis: oda tampa storesnė, braukiant per ją matomas apelsino žievelės efektas, tačiau ramybės būsenoje jis nežymus.

3 laipsnis: apelsino žievelės efektas matomas stovint ir atsigulus, jam pastebėti odos nebereikia suspausti tarp pirštų. Besikaupiančių skysčių celiulito zonose organizmas jau beveik nebepašalina, todėl audiniai dar labiau sustorėja.

4 laipsnis: oda tampa kieta, atsiranda daug įvairaus dydžio gumbelių, limfos tekėjimas beveik nebevyksta.

5 ir 6 laipsnis: dėl riebalų ir baltymų sankaupų, audiniai nepakankamai aprūpinami krauju, todėl riebalų šalinimas iš organizmo nevyksta. Visi anksčiau minėti požymiai tampa ryškiai pastebimi šiose stadijose.

 

Kokios celiulito atsiradimo priežastys?

Tiksli celiulito priežastis nežinoma, tačiau manoma, kad tai atsiranda dėl sąveikos tarp jungiamojo audinio, esančio dermatologiniame sluoksnyje po odos paviršiumi, ir riebalinio sluoksnio, esančio tiesiai po juo. Moterų riebalinės ląstelės ir jungiamasis audinys šiame sluoksnyje yra išsidėstę vertikaliai. Jei riebalinės ląstelės išsikiša į odos sluoksnį, tai suteikia celiulito išvaizdą. Vyrų audinys turi kryžminę struktūrą, o tai gali paaiškinti, kodėl celiulito tikimybė yra mažesnė nei moterų.

Yra žinoma keletas veiksnių, kurie susiję su galimybe susirgti celiulitu.

 

Hormoniniai veiksniai ir amžius

Tikėtina, kad hormonai vaidina svarbų vaidmenį vystantis celiulitui. Estrogenai, insulinas, noradrenalinas, skydliaukės hormonai ir prolaktinas yra celiulito gamybos proceso dalis. Viena teorija teigia, kad artėjant menopauzei moterų organizme mažėjant estrogenų kiekiui, sumažėja ir kraujotaka į jungiamąjį audinį po oda.

Sumažėjusi cirkuliacija reiškia, kad šioje srityje sumažėja deguonies, dėl to sumažėja kolageno gamyba. Riebalų ląstelės taip pat didėja, kai sumažėja estrogenų kiekis. Dėl šių veiksnių riebalų sankaupos tampa labiau matomos. Kadangi riebalai po oda išsikiša per silpnėjantį jungiamąjį audinį, atsiranda pažįstamas įdubimų efektas. Dėl amžiaus oda taip pat tampa mažiau elastinga, plonesnė ir labiau linkusi suglebti. Tai padidina celiulito atsiradimo tikimybę.

 

Genetiniai veiksniai

Tam, kad išsivystytų celiulitas, reikalingi tam tikri genai. Genetiniai veiksniai gali būti siejami su žmogaus medžiagų apykaitos greičiu, riebalų pasiskirstymu po oda, etnine kilme ir kraujotakos lygiu. Tai gali turėti įtakos celiulito atsiradimo tikimybei.

 

Mitybos ir gyvenimo būdo veiksniai

Celiulitą sukelia ne „toksinai“, nors sveikas gyvenimo būdas gali padėti sumažinti riziką. Žmonės, kurie valgo per daug riebalų, angliavandenių, druskos ir per mažai skaidulų, gali turėti didesnį polinkį į celiulitą. Jis taip pat gali būti labiau paplitęs rūkantiems, nesportuojantiems ir tiems, kurie ilgą laiką sėdi ar stovi vienoje padėtyje. Dėvint aptemtus apatinius gali būti apribota kraujotaka, o tai gali prisidėti prie celiulito susidarymo.

Celiulitas labiau paplitęs žmonėms, turintiems riebalų perteklių, tačiau jį gali turėti ir liekni bei fiziški žmonės. Labiau tikėtina, kad tai atsitiks sulaukus 25 metų, bet gali pasireikšti ir jaunesniems žmonėms, įskaitant paauglius.

 

Ar įmanoma atsikratyti celiulito?

Celiulitas yra natūralus procesas. Oda atrodo susiraukšlėjusi ar įdubusi, nes riebalai spaudžia Jūsų jungiamąjį audinį. Visiškai atsikratyti celiulito labai sunku, o kai kuriais atvejais ir neįmanoma, tačiau yra lengvų būdų, kaip pagerinti jo išvaizdą.

Laimei, yra keletas dalykų, kuriuos galima padaryti norint kovoti su nemaloniais įdubimais ir iškilimais, pavyzdžiui, specialios mankštos programos. Tačiau vienas iš paprasčiausių būdų – anticeliulitinis kūno įvyniojimas.

 

Kaip veikia anticeliulitinis kūno įvyniojimas?

Kūno įvyniojimas nuo celiulito susideda iš plastikinės lipnios plėvelės arba lininės paklodės (arba kai kuriais atvejais antklodės), kuri apvyniojama aplink norimas gydyti kūno vietas. Pavyzdžiui, galite apvynioti pilvą ar kojas arba net visą kūną.

Po plėvele padengiamas specialus produkto, sudaryto iš natūralių veikliųjų medžiagų, sluoksnis - anticeliulitinis gelis (Cello Gel). Gelio sudedamosios dalys yra skirtos problemoms, dėl kurių atsiranda celiulitas, gydyti. Jūros dumblių ekstraktas yra išskirtinai stiprus, veikiantis poodinį odos lygį. Dėl galingo visiškai natūralių jūrinių ir augalinių ingredientų mišinio pagerėja odos cirkuliacija, todėl Jūsų oda tampa neįtikėtinai stangri ir atsinaujinusi.

Užtepus gelį ir apvyniojus odą plėvele, turėsite palaukti 30–40 minučių. Per šį laiką paprastai gulėsite šiltai užsiklojusi antklode, kad būtų skatinamas prakaitavimas. Tai naudinga, nes tai dar labiau padės sumažinti celiulito atsiradimą. Prakaitavimas taip pat paskatins odos detoksikaciją paviršiniu lygiu, kas puikiai padeda celiulito gydymui.

Kūno įvyniojimai celiulitui mažinti dažnai praktikuojami salone. Tačiau, kadangi šiais laikais yra didžiulis namuose naudojamų produktų asortimentas, galite praktikuoti įvyniojimo terapiją nenaudodami salono paslaugų. Jei įvyniojimas atliekamas salone, tai dažnai bus viso kūno procedūra. Jeigu atliksite įvyniojimą namuose, galėsite taikyti procedūrą tik konkrečioms sritims ir, pavyzdžiui, apvynioti rankas tik tuo atveju, jei manote, kad to Jums reikia. Norėdama išmokti antlikti procedūrą profesionaliai, galbūt ne tik sau ar draugėms bet ir klientėms, galite užsirašyti į anticeliulitinio įvyniojimo kursus.

 

Ar yra jaučiamas diskomfortas?

Ne. Kūno įvyniojimai nesukelia skausmo ar diskomforto, nebent plėvelė buvo uždėta per stipriai. Tai, ką pajusite, yra šilumos pojūtis. Tai gerai, nes tai reiškia, kad pradėsite prakaituoti, o tai sukels toksinų išsiskyrimą iš odos toje vietoje, kuri yra apvyniota. Dilgčiojimo pojūtis taip pat rodo, kad gelis veikia kūno audinius ir odos mikrocirkuliaciją.

 

Patarimai anticeliulitinio įvyniojimo procedūrai namuose

Naudoti anticeliulitinį įvyniojimą namuose yra labai paprasta. Tai taip pat yra ekonomiška, nes jums nereikės mokėti salono įkainių, jei tai darysite patys.

Norėdami atlikti kūno įvyniojimą, tereikia vadovautis priemonių, kurias perkate, instrukcijomis. Per šį laiką galite atsipalaiduoti kaip SPA centre, arba netgi atlikti tonizuojančius pratimus! Tai padidins kraujotaką šioje srityje ir padidins prakaitavimą. Kadangi kūno įvyniojimai sukelia prakaitavimą – nesvarbu, ar gulite ramiai, ar judate – gera idėja gerti daug vandens, kad įsitikintumėte, jog proceso metu išliksite hidratuota.

Norint išnaudoti visas kūno įvyniojimo namuose galimybes, reikia žinoti keletą gudrybių. Pirmiausia būtinai įsigykite aukštos kokybės gelį, skirtą anticeliulitiniam kūno įvyniojimui. Taip būsite tikri dėl geriausių rezultatų. Be šio patarimo, prieš tepdami gelį, taip pat galite pabandyti nušveisti kūno sritį, kurią norite gydyti. Tai padės pašalinti negyvas odos ląsteles, išvalys odą ir padidins gelio veikliųjų medžiagų gebėjimą prasiskverbti giliau į odą ir padėti kraujotakos sistemai.

Ir galiausiai, kai baigsite įvyniojimą, taip pat galite pasirinkti stiprinantį kremą ar gelį, skirtą naudoti po įvyniojimo.

 

Nors kūno įvyniojimai nepašalina celiulito visam laikui, jie gali puikiai sumažinti celiulito sunkumą ir išvaizdą bei leidžia sumažinti jo atsiradimą ekonomiškai efektyviu būdu, kurį galima greitai ir lengvai atlikti patogiai savo namuose. Ir nors rezultatai nesitęs amžinai, celiulitinių kūno įvyniojimų poveikį galite pailginti pasitepus anticeliulitiniu kremu. Be to, jei laikysitės reguliarios šių procedūrų programos, galėsite turėti lygią odą visą laiką.